Het is fijn als je gedachten rustig en positief zijn. Dan voel je je vrolijker en mentaal fitter. Maar hoe doe je dat? Sommige mensen voelen zich in deze tijd somber of gestrest. Dat is begrijpelijk. Blijf er niet mee lopen: praat erover.

 

Ga naar buiten

Wandelen in de frisse buitenlucht en het groen, zorgen voor ontspanning. Ga dus naar buiten, lekker de Gooise natuur in. Bijvoorbeeld met de Avond4daagse – Home Edition.

Vind de schat!

In Gooi & Vecht zijn meer dan 500 schatten verstopt… en u kunt ze vinden! Ontdek spelenderwijs historische buitenplaatsen, ruige bossen en uitgestrekte heidevelden. Geocachen is een schatzoekspel in de buitenlucht voor alle leeftijden, met miljoenen gebruikers wereldwijd. Kijk op de website van Visit Gooi & Vecht voor de app en meer informatie.

Doe dingen waar je blij van wordt

Het is belangrijk dingen te (blijven) doen waar je blij van wordt. Mensen voelen zich dan vaak gelukkiger.

Tips en inspiratie:

Leer nieuwe dingen

Het klinkt misschien wat vreemd, maar juist een uitdaging opzoeken en iets nieuws leren helpt je hersenen om stress kwijt te raken.

Tips en inspiratie:

Word stress de baas

Deze oefening van Arts en Leefstijl kan helpen als het even teveel wordt:

  • Adem 4 seconden rustig en diep in via de neus;
  • Houd die adem 7 seconden lang vast;
  • Adem in 8 seconden de lucht via de mond weer uit.

Adem vanuit de buik en herhaal deze oefening 10 keer om het stressniveau direct te verlagen.

Zorg voor structuur en slaap voldoende

Structuur is belangrijk. Zorg voor een vast dagelijks programma met daarin tijd voor werk/school, de boodschappen, rustmomenten etc. Zorg ook voor voldoende slaap, minstens 7 uur per nacht.

Luister naar muziek of een ontspanningsoefening

Het is bewezen dat muziek helpt te ontspannen.
Of doe dagelijks een ontspanningsoefening, bijvoorbeeld van Mentaal Vitaal.

Verminder digitale prikkels

Zet de smartphone vaker uit/stil. Wie kort voor het slapen nog met beeldschermen bezig is, slaapt slechter (tv, telefoon, ipad, computer).

Door inspanning komen tot ontspanning

Door lichamelijke inspanning maken de hersenen stofjes aan die zorgen voor ontspanning. Denk aan dansen, zwemmen, flink fietsen of stevig doorwandelen,

Stoppen met roken

Voor sommige mensen is een sigaret gauw gepakt om even te ontspannen. Toch geeft een sigaret een schijngevoel van kalmte. Want al snel na een sigaret word je juist onrustiger en verlang je naar een volgende sigaret.

Stoppen met roken is het beste dat je kunt doen voor je gezondheid. Wie nu stopt met roken, zorgt voor een snelle verbetering van de longen. Je gezondheid verbetert direct en je lichaam kan beter op virussen reageren.

Een goede voorbereiding is belangrijk bij stoppen met roken. De kans is dan een stuk groter dat het lukt. Op www.ikstopnu.nl staat een overzicht van alle (online) stopmethoden. Ook kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Snel beter in je vel

Minder piekeren? Minder stress of beter slapen? Volg hiervoor dan de gratis online training op www.snelbeterinjevel.nl

Hey, het is oké: praat erover

Sommige mensen voelen zich somber of gestrest. Dat is begrijpelijk. Blijf er niet mee lopen: praat erover. Want een gesprek kan een eerste stap zijn naar een oplossing. Iedereen zit wel eens een tijdje wat minder in zijn vel. Maar houdt dit gevoel langer aan en beïnvloedt het u dagelijks leven? Zoek hulp.